potrawa po angielsku
×
Po-angielsku.pl to słownik polsko-angielski grupujący słowa po angielsku według tematyki.
Oprócz angielskiego tłumaczenia słów polskich podawana jest również definicja i przykłady użycia oraz synonimy (wyrazy bliskoznaczne), antonimy (wyrazy przeciwstawne), hiperonimy (pojęcia nadrzędne) i hiponimy (pojęcia podrzędne).
W założeniach serwis ma być pomocny nauczycielom języka angielskiego przygotowującym słownictwo na dany temat oraz osobom uczącym się tego języka w celu poszerzenia poznawanego słownictwa.
Słowa polskie, ich tłumaczenia na język angielski oraz definicje i przykłady użycia pochodzą z leksykalno-semantycznej baza danych plWordNet tworzoną przez Grupę Technologii Językowych Politechniki Wrocławskiej.
Oprócz angielskiego tłumaczenia słów polskich podawana jest również definicja i przykłady użycia oraz synonimy (wyrazy bliskoznaczne), antonimy (wyrazy przeciwstawne), hiperonimy (pojęcia nadrzędne) i hiponimy (pojęcia podrzędne).
W założeniach serwis ma być pomocny nauczycielom języka angielskiego przygotowującym słownictwo na dany temat oraz osobom uczącym się tego języka w celu poszerzenia poznawanego słownictwa.
Słowa polskie, ich tłumaczenia na język angielski oraz definicje i przykłady użycia pochodzą z leksykalno-semantycznej baza danych plWordNet tworzoną przez Grupę Technologii Językowych Politechniki Wrocławskiej.
×
Hasła związane ze słowem/zwrotem potrawa
Hasło po polsku | Hasło po angielsku | Relacja językowa | Definicja i przykłady |
---|---|---|---|
potrawa | dish | a particular item of prepared food; "she prepared a special dish for dinner" | |
jedzenie, pożywienie, pokarm, żywność | solid food, food | pojęcie nadrzędne | any solid substance (as opposed to liquid) that is used as a source of nourishment; "food and drink" |
deser | afters, sweet, dessert | pojęcie podrzędne | a dish served as the last course of a meal |
jajecznica | scrambled eggs | pojęcie podrzędne | eggs beaten and cooked to a soft firm consistency while stirring |
zupa | soup | pojęcie podrzędne | liquid food especially of meat or fish or vegetable stock often containing pieces of solid food |
kotlet | escallop, scollop, scallop, cutlet | pojęcie podrzędne | thin slice of meat (especially veal) usually fried or broiled |
omlet | omelette, omelet | pojęcie podrzędne | beaten eggs or an egg mixture cooked until just set; may be folded around e.g. ham or cheese or jelly |
sałatka | salad | pojęcie podrzędne | food mixtures either arranged on a plate or tossed and served with a moist dressing; usually consisting of or including greens |
naleśnik | hot cake, hotcake, griddlecake, flapjack, flapcake, flannel-cake, flannel cake, battercake, pancake | pojęcie podrzędne | a flat cake of thin batter fried on both sides on a griddle |
gołąbek | cabbage roll | pojęcie podrzędne | A cabbage roll (also known as pigs in a blanket) is a dish consisting of cooked cabbage leaves wrapped around a variety of fillings. Central European cabbage rolls |
suflet | souffle | pojęcie podrzędne | light fluffy dish of egg yolks and stiffly beaten egg whites mixed with e.g. cheese or fish or fruit |
szaszłyk | shashlik | pojęcie podrzędne | Shashlyk or Shashlik is a form of Shish kebab popular in Eastern Europe. In Iranian cuisine, meat for shashlik (as opposed to other forms of shish kebab) is usually in form of large chunks of meat, while elsewhere the form of medium-size meat cubes is maintained making it similar to brochette. |
zapiekanka | casserole | pojęcie podrzędne | food cooked and served in a casserole |
kebab, kabab, kabob, kebob | shish kebab, kebab, kabob, souvlakia, souvlaki | pojęcie podrzędne | made of lamb |
kutia | kutia | pojęcie podrzędne | Kutia is a sweet grain pudding, traditionally served in Ukraine, Belarus and some parts of Poland. Kutia is often the first dish in the traditional twelve-dish Christmas Eve supper (also known as Svyatah Vecherya). |
flaki, flaczki | tripe | pojęcie podrzędne | lining of the stomach of a ruminant (especially a bovine) used as food |
pilaw | pilaw, pilau, pilaff, pilaf | pojęcie podrzędne | rice cooked in well-seasoned broth with onions or celery and usually poultry or game or shellfish and sometimes tomatoes |
mamałyga | mămăligă | pojęcie podrzędne | Mămăligă is a porridge made out of yellow maize flour, traditional in Romania, Moldova, and Western Ukraine. Traditionally, mămăliga is cooked by boiling water, salt and cornmeal in a special-shaped cast iron pot called ceaun or tuci. |
kugel, kugiel, gugiel | kugel | pojęcie podrzędne | Kugel is a baked pudding or casserole, similar to a pie, most commonly made from egg noodles (Lokshen kugel) or potato. Yerushalmi or Jerusalem kugel |
polenta | polenta | pojęcie podrzędne | a thick mush made of cornmeal boiled in stock or water |
risotto | Italian rice, risotto | pojęcie podrzędne | rice cooked with broth and sprinkled with grated cheese |
koszer | kosher | pojęcie podrzędne | food that fulfills the requirements of Jewish dietary law |
siekanka | chopped meat | pojęcie podrzędne | {##L: |
fiżon, feijoada | feijoada | pojęcie podrzędne | Brazilian feijoada (feijoada brasileira) is prepared with black beans, a variety of salted pork or beef products, such as pork trimmings (ears, tail, feet), bacon, smoked pork ribs, and at least two types of smoked sausage and jerked beef (loin and tongue) and in some regions of the northeast, like Bahia and Sergipe they usually add vegetables like cabbage, kale, potatoes, carrots, okra, pumpkin, chayote and sometimes banana. Feijoada has been described as a national dish of Brazil. |
musli, muesli, müsli | muesli | pojęcie podrzędne | mixture of untoasted dry cereals and fruits |
jajko na twardo | hard-cooked egg, hard-boiled egg | pojęcie podrzędne | an egg boiled gently until both the white and the yolk solidify |
jajko na miękko | soft-boiled egg | pojęcie podrzędne | Soft-boiled eggs are commonly served in egg cups, where the top of the egg is cut off with a knife, spoon, spring loaded egg topper, or egg scissors, using a teaspoon to scoop the egg out. |
jajko sadzone | fried egg | pojęcie podrzędne | eggs cooked by sauteing in oil or butter; sometimes turned and cooked on both sides |
kuskus | couscous | pojęcie podrzędne | a spicy dish that originated in northern Africa; consists of pasta steamed with a meat and vegetable stew |
haggis | haggis | pojęcie podrzędne | made of sheep's or calf's viscera minced with oatmeal and suet and onions and boiled in the animal's stomach |
śledziówka | dressed herring | pojęcie podrzędne | Dressed herring, colloquially known as herring under a fur coat or just fur coat is a layered salad composed of diced salted herring covered with layers of grated boiled vegetables (potatoes, carrots, beet roots), chopped onions, and mayonnaise. Dressed herring salad is very popular in Russia, Ukraine, and other countries of the former USSR |
ragoût | ragout | pojęcie podrzędne | well-seasoned stew of meat and vegetables |
czulent | cholent | pojęcie podrzędne | Cholent is a traditional Jewish stew. The basic ingredients of cholent are meat, potatoes, beans and barley. |
paella | paella | pojęcie podrzędne | saffron-flavored dish made of rice with shellfish and chicken |
burrito | burrito | pojęcie podrzędne | a flour tortilla folded around a filling |
sushi | sushi | pojęcie podrzędne | rice (with raw fish) wrapped in seaweed |
smażenina | fritter | pojęcie podrzędne | small quantity of fried batter containing fruit or meat or vegetables |
makaron | pasta | pojęcie podrzędne | a dish that contains pasta as its main ingredient |
shoarma, szałarma, szoarma | shawarma | pojęcie podrzędne | Shawarma is a Levantine meat preparation, where lamb, chicken, turkey, beef, veal, or mixed meats are placed on a spit (commonly a vertical spit in restaurants), and may be grilled for as long as a day. Shawarma is made by alternately stacking strips of fat and pieces of seasoned meat on a stick. |
falafel | felafel, falafel | pojęcie podrzędne | small croquette of mashed chick peas or fava beans seasoned with sesame seeds |
ratatuj, ratatouille, ratatuja | ratatouille | pojęcie podrzędne | a vegetable stew; usually made with tomatoes, eggplant, zucchini, peppers, onion, and seasonings |
curry | curry | pojęcie podrzędne | (East Indian cookery) a pungent dish of vegetables or meats flavored with curry powder and usually eaten with rice |
chili con carne | chili con carne, chili | pojęcie podrzędne | ground beef and chili peppers or chili powder often with tomatoes and kidney beans |
budyń | budino | pojęcie podrzędne | Budino is a sweet Italian dish, usually rich and creamy like a custard or pudding. Budino is the Italian word for custard or pudding. |
enchilada | enchilada | pojęcie podrzędne | tortilla with meat filling baked in tomato sauce seasoned with chili |
terrina, teryna | terrine | pojęcie podrzędne | a pate or fancy meatloaf baked in an earthenware casserole |
syr | fried cheese | pojęcie podrzędne | Step-by-step instructions for preparing fried cheese with french fries |
strogonow, boeuf stroganow, boeuf strogonow | beef Stroganoff | pojęcie podrzędne | sauteed strips of beef and mushrooms in sour cream sauce served with noodles |
tempura | tempura | pojęcie podrzędne | vegetables and seafood dipped in batter and deep-fried |
pudding | pudding | pojęcie podrzędne | any of various soft thick unsweetened baked dishes; "corn pudding" |
knysz | knish | pojęcie podrzędne | (Yiddish) a baked or fried turnover filled with potato or meat or cheese; often eaten as a snack |
tacos | taco | pojęcie podrzędne | a tortilla rolled cupped around a filling |
jambalaya | jambalaya | pojęcie podrzędne | spicy Creole dish of rice and ham, sausage, chicken, or shellfish with tomatoes, peppers, onions, and celery |
danie | dish | część składowa | a particular item of prepared food; "she prepared a special dish for dinner" |